neděle 1. června 2014

Televize: Seriál za milion dolarů

Když napíšu, že zombie tématiky jsme přejedení, bude to znít asi málo důrazně. Ve skutečnosti jsme jí totiž přežraní jako prasata, a na odstranění našeho problému bychom potřebovali minimálně pomoc doktorky Cajthamlové. Přežranost zombiemi je aktuálním tématem snad veškeré současné popkultury. Videohry, filmy, knihy, televize. Všude je to jedna velká zombie katastrofa, a osvěžující je zhruba jako grog v létě. Na druhou stranu smrtelná tematika ohromně táhne. Bez Živých mrtvých by se současná AMC mohla jít rovnou klouzat, a stejnojmenná hra, nebo třeba takové Left 4 Dead, jsou vábničkou pro změnu na počítačové hráče. Dilema? Pro televizi obzvlášť! Živí mrtví jsou monopolní silou a vyrobit mu konkurenta podobné váhy chce nejen odvahu, ale také pořádný rozpočet na zajištění masek, postapokalyptického světa, marketingu a všeho možného. Francouzi ale loni našli řešení. A jejich myšlenka se rázem stala nápadem za milion dolarů.


Když se hovořilo o triu nejlepších seriálů roku 2013, světoví novináři převážně přiznali překvapivou evropskou dominanci. Zatímco v Americe válela poslední řada Perníkového Táty, Anglie se nadchla do kriminálky Broadchurch a Francie ožila vynikajícím drama-hororem Les Revenants. Úspěch Broadchurch samozřejmě nezůstal nepovšimnut. Američani si z něj sebrali Davida Tennanta a scénu po scéně připravují své vlastní Graceland. Jakkoliv se však tato ostrovní perla blýská, je to pořád jenom „detektivka“ a jako taková má více méně jednorázový charakter. V malém městečku najdou vraha dítěte a pak se uvidí. Možná přibude řada, možná ne. Diváci se namlsají, svět seriálů zůstane stejný.


Les Revenants ale vnuknul Američanům nápad. Co kdyby se vrátili mrtví a nevypadali jako shnilá bečka masa? Les Revenants se odehrává ve francouzském horském městečku, kam se zničehonic vrátí několik obyvatel, toho času již nějakou dobu po smrti. A spíše než na „drahou“ brutalitu se francouzský Canal+ zaměřil na kontakt mrtvých s živými. A povedlo se jim to na výbornou. Osmička epizod byla výživná, skvěle gradovala a uzavřela se v důstojném závěru, co toho vysvětlit tak akorát. Myšlenka hodná zlata. Zombie, co nejsou zombie. Horor, co je zároveň i seriózní vztahové drama. Ideál pro hororomily, ale i pro ženy libující si v rodinných zápletkách. A přitom se nejedná o žádnou převratnou novou ideu. Ostatně seriál je remakem filmu z roku 2004 a velmi podobným námětem disponovala i povídka Stephena Kinga: Mrtví se občas vracejí.


Les Revenants si nakonec vydupali přítomnost i na britském Chanel 4 a je s podivem, jak projekt bez anglické zvukové stopy nabyl na ostrovech takové pozornosti. Pár měsíců pomyslného ticha a šup, na ABC odstartovalo Resurrection, které prý s francouzskou peckou „nemá nic společného“. Jen se mu jeho námět, dramatičnost i některé postavy zásadně podobají. Pche, řeknou si modří. Resurrection přece vychází z knížky Jasona Motta a ta vyšla zhruba ve stejnou dobu jako Les Revenants. Kde je pravda, ať vezme čert. Resurrection zaujalo diváky, vydupalo si druhou sérii, a leč se (především postavami a scénářem) nemůže Les Revenants rovnat, zařadilo se mezi dosavadní úspěšné zámořské projekty.


A pochopitelně dojde i k nevyhnutelnému. Les Revenants se na nás bude usmívat v téměř shodném příběhu, pouze s americkými herci a tomu uzpůsobeným prostředím. A&E, která letos zprznila námi oblíbené severské Ti, co vraždí, právě natáčí desetidílný čistokrevný remake. Projekt s pracovním názvem They Came Back si vzal pod křídla Carlton Cuse (ověnčený cenami za kultovní Ztraceni) a sličná Raelle Tucker (True Blood). V posledních dnech navíc tvůrci začínají oznamovat jména prvních herců a kromě Marca Pellegrina se zatím nedá hovořit o výstavě známých tváří. A&E ale známé tváře nepotřebuje. Nasadí totiž seriál, jehož předloha prošla cenami Emmy a má sama o sobě zlaté dno. Kdyby tak v dnešní době někdo přemýšlel, jaký seriál má hodnotu milionu dolarů, jde jednoznačně o Les Revenants. Navedl totiž americké producenty na myšlenku, jak udělat příběh o zombiích snadno a levně. A přitom se podobná charakteristika původně očekávala od úplně jiného projektu. Od britského In the Flesh, pomyslnému můstku mezi Les Revenants a klasickým nahnilým zombie hororem. Ale, upřímně, slyšeli jste někdy o In the Flesh? Neslyšeli…

A co vy? Viděli jste Les Revenants? Souhlasíte s tvrzením, že se jedná o nejlepší televizní projekt roku 2013?

Tento článek byl zveřejněn na internetovém televizním portálu TVZone.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat