pondělí 27. dubna 2015

Televize: 10 seriálů, které (nejspíš) nepřežijí květen 2015

Znám to taky. Zoufale toužíte rozkoukat něco nového, neotřelého, zajímavého, ale zároveň jste si vědomi, že je to prostě časová investice jako prase. Víte jak. Obětování více než deseti hodin do první řady, věnování citových vazeb vybraným postavám, návyk, potřeba, příjemná rutina. Stejně tak ale není pro diváka nic horšího, než když mu rozpočtové potřeby televizí nový seriál nemilosrdně utnou. A tak jsem nasadil vlastní krk, prohledal ratingové grafy a sepsal desítku dramatických kousků, u kterých ono "rozkoukávání" patrně už nemá cenu.


Forever - Ioan Gruffudd je prostě Horatio Hornblower. A patrně už nikdy nikdo další. Forever si dlouhodobě drží svůj okruh věrných. A bodejť by ne, seriál je to kvalitní a mezi procedurálkami dokonce jeden z aktuálně nejlepších. ABC ale potřebuje bič na zdolání Chicago Fire v úterním slotu. A na to je prostě Gruffudd krátký. Do třetí řady Black Sails bych ho ale přesto bral. Potrav pro červy není nikdy dost.

Backstrom - Foxové prahli po novém Dr. Housovi a já se jim nedivím. Ostatně, když jsem četl Perssonův "Ten, který zabil draka", kde komisař Backstrom ultimátně posílal do prdele všechny kolem a rasisticky urážel snědé kolegyně, tak mně to překvapivě dost bavilo. Seriál ale nemá sílu. A ani páku na zabijácký programový souboj s The Blacklist a Chirurgy. Takže nesledovat. Ale přečíst. Vcelku to stojí za to.

The Following - The Following mi drásal mozek už při své první sezóně a na tu druhou už jsem neměl odvahu. Kevin Bacon tam chlastal, tvářil se v jednom kuse jako Pavel Zuna a celé si to až moc myslelo, jak je to ó bože chytré. Kdovíjakou sledovanost neměl The Following ani tenkrát, tento rok ho ale válcuje i těžce podprůměrné drama Scorpion bez větších televizních hvězd. A já tedy prosím: utněte to někdo!

State of Affairs - Že bude aktuální programová nabídka televize NBC jedna velká zrůdnost, to už jsem tady na blogu předesílal loni na podzim. State of Affairs měl ale ambice. Stát se novým Homelandem s Katherine Heigl v hlavní roli, propírat žhavá témata a takříkajíc "tnout do živého". Zbyla ale jenom tuctová sračka. A Carnahanův rukopis? Naprosto neznatelný. Stejně jako loni při Those Who Kill.

Stalker - Dylan McDermott! Again! Tenhle David Duchovny pro chudé má charisma, mladistvý vzhled a sluší mu pilotky. Ale taky je hrobníkem seriálů a jeho agent má zřejmě kolosální antitalent pro výběr projektů. Loni to byli bezzubí Hostages, letos kriminálka Stalker. Ještě jeden takovýto pokus a McDermotta už nespasí nic. Doba Advokátů je prostě pryč. A Stalkera CBS na devadesát pět procent zařízne.

Battle Creek - Neviděl jsem ani jeden díl a tak nemůžu soudit kvalitu. Na základě ratingů jde však o NEUVĚŘITELNÝ PROVAR. Tenhle seroš totiž produkují Vince Gilligan (Breaking Bad) a David Shore (Dr. House), přičemž ani jeden z nich není v poslední době moc zvyklý prohrávat. Tady ovšem vzhledem k ratingům smrdí jedna prohra na sto honů a ani sympaťák Duhamel s tím nejspíš nic neudělá. Škoda.


Allegiance - Špionážní drama, které napíše George Nolfi? Ten Nolfi, co napsal TO ÚCHVATNÉ Bournovo Ultimátum a natočil mé oblíbené Správce osudu? OMG, WTF, dejte mi to! Jenomže Allegiance se neblýsklo jen prachbídnými ratingy, ale také prý i svítivou nekvalitou. Vlastně mi stačil trailer. Nechci to vidět. A po téměř okamžitém zrušení od NBC vlastně ani nemám důvod.

Gracepoint - Meh, Už už jsem vydejchal, že Američané neremakují pouze severské kriminálky, ale vrhají si i do těch anglických. Gracepoint měl stejný scénář, stejné postavy a dokonce i totožného herce hlavní role jako britský Broadchurch (recenze druhé řady bude za pár dní). A diváci se na to vcelku zákonitě vydlábli. A já mám škodolibou radost. Jen houšť.

American Crime - Slovo "American" v názvu, příznivé kritiky, výtečná hudba (vážně zkuste na YouTube) i nadšené tweety Stephena Kinga. Jenomže to projektu American Crime televize ABC nestačí a ve čtvrtečním slotu dostává na zadek především od trvalky NBC Jak prosté. Je to vlastně docela smutný případ. Jak Forever, tak American Crime totiž mají drzost i kvalitu seriálů z kabelovek. Přesto to je to málo.

Constantine - A neskončit právě u NBC by byl prostě hřích. Ti nalili loni většinu svých peněz do projektu Constantine, drzé komiksovky, jednoznačně vytvořené za účelem vydělat mraky dolarů. Jenomže u cílové skupiny 18-49 let tahle vcelku cool látka těžce propadla a dostávala konstantně na frak od děsivé reality show Utajený šéf od CBS. A to by se prvoligovému seriálu v prime-timu prostě stávat nemělo. Hlavní herec pláče po pokračování, tvůrce taky, fanoušci apelují tagem #SaveConstantine a zoufají ostošest. A jaké jsou šance? Navzdory mizerné sledovanosti bych přeci jen počítal s možným obnovením. NBC si aktuálně nemůže moc vybírat, což dokazuje i nadále obnovovaný Hannibal, s jehož ratingy by ho už jinde dávno zařízli jako podsvinče.

Tak co, budou vám některé z nich chybět?

Žádné komentáře:

Okomentovat